Omar Ali Saied Miftah


Permanent Lecturer

Qualification: Doctorate

Academic rank: Associate professor

Specialization: كيمياء حيوية - كيمياء

chemistry - Faculty of Science Alasaba

Publications
Preparation sodium salts of phenylalanine, glycine and alanine complexes by using K2PtCl6, Cu(NO3)2.3H2O, HgCl2 and ZnCl2
Master Thesis

: Abstract

applications of complexes are very important in different sectors like the pharmaceutical industrial. So, this study aimed to preparation sodium salts of amino acids complexes by using K2PtCl6, Cu (NO3)2.3H2O, HgCl2 and ZnCl2 as a ligand reaction with the sodium salts of the following amino acids: glycine (glyH), L-alanine (alaH), L-phenylalanine (pheH). The following complexes were isolated: Na [Pt(gly)Cl4] .0.5C2H5OH, [Cu(ala)2].0.5C2H5OH, [Pt(ala)3Cl].C2H5OH.4H2O, [Pt(phe)2Cl2].0.5C2H5OH.1.5H2O, [Hg(phe)2].9H2O, [Zn(phe)2].C2H5OH. The isolated complexes have been characterized by their elemental analysis’s solubility, conductivity measurements, IR, electronic absorption and C13 NMR spectra.

Keywords: Metal complexes, Amino acids, Characterization.

الملخص:

تطبيقات المعقدات مهمة جد ا في مجاالت مختلفة مثل الصناعات الدوائية، عليه است هدفت هذه الدراسة تح ضير معقدات أمالح الصوديوم أمالح مع الليكاندات كتفاعالت K2PtCl6, Cu (NO3)2.3H2O, HgCl2 and ZnCl2 معقدات بواسطة الصوديوم لألحماض األميني ة التالية: الجاليسي ين (glyH(، L- أالنين (alaH(، L- فينيل أالنين )pheH). وت م الحصول على ست معقدات مختلفة: Na [Pt(gly)Cl4] .0.5C2H5OH, [Cu(ala)2].0.5C2H5OH, [Pt(ala)3Cl].C2H5OH.4H2O, [Pt(phe)2Cl2].0.5C2H5OH.1.5H2O, [Hg(phe)2].9H2O, [Zn(phe)2].C2H5OH تم تشخيص هذه المركبات عن طريق تحليل العناصر المكونة لها وايجاد نسبتها باإلضافة إلى استعمال الطرق الفيزيائ ية األتية: درجة االنصهار، الذائ ب ية، التوصيل الكهربائي لمحاليلها، واألطي اف تحت الحمراء والمرئية وفوق البنفسجية إلى الرنين المغناطيسي.

الكلمات المفتاحية: المعقدات، األحماض األمينية، التشخيص.

Afaf Mohamed Ali Almagtuf, Aisha Basher Ali Elmagtof, Omar Ali Saied Miftah, (10-2024), African Journal of Advanced Pure and Applied Sciences (AJAPAS): African Journal of Advanced Pure and Applied Sciences (AJAPAS),

تقدير تركيز فيتامين C في بعض عصائر الفاكهة الطازجة والمعلبة و تحديد نسبة اسهامها في سد الاحتياج اليومي من الفيتامين
مقال في مؤتمر علمي

الملخص: اجريت هذه الدراسة خلال الفترة من مارس الى يونيو 2020 واستهدفت تقدير محتوى بعض عصائر الفاكهة الطازجة والمعلبة من فيتامين C التي تم شرائها من السوق المحلي بمنطقة الاصابعة كذلك تم تسليط الضوء على الوظائف الفسيولوجية والاهمية الحيوية لفيتامين C. وقد أظهرت نتائج الدراسة التي اعتمدت على المعايرة مع محلول اليود أن محتوى بعض العصائر الطازجة من فيتامين C والتي تباع في السوق المحلي بمنطقة الاصابعة تراوح من73 .8 الي 32.4 مليجرام / 100مل ; اما العصائر المعلبة فتراوح من 8.17الي19.2 مليجرام / 100مل بالنسبة لمنتجات شركة جودي, في حين تراوح ما بين 8.7الى 21.1 مليجرام / 100مل لمنتجات شركة المروج و بلغ لمنتجات شركات اخرى ما بين 9الى 24 مليجرام / 100مل. تسهم العصائر المعلبة في توفير االحتياج اليومي من فيتامين C للتلاميذ في رياض االاطفال ومدارس التعليم االاساسي ومدارس التعليم الثانوي بنسب تراوحت من %20 الى %80 اما العصائر الطازجة فقد تراوح ً اسهامها في االاحتياج اليومي من فيتامين C للمتناولين لها مابين %20 - %63 بحسب WHO/FAO . عموما ً تناول وجبات غذائية تحتوي على حصص كافية من الخضروات و الفواكه او عصائرها يوميا تؤدي الي العديد من المتطلبات الغذائية المختلفة بالاضافة لفيتامين C.

عمر علي سعيد مفتاح، حنان جمعة علي العجمي، (11-2022)، جامعة مصراته: عدد خاص بالمؤتمر السنوي السادس حول نظريات و تطبيقات العلوم الاساسية و الحيوية .4 سبتمبر 2022، 84-89

تأثير دواء الكابوتين على مرضى غسيل الكلى
كتاب

احمد فرج التومي عبد الرحمن، عمر علي سعيد مفتاح، (10-2022)، الاصابعة: مجلة القلم المبين،

تحسين وإثراء المحتوى البروتيني لفاتورة زيت الزيتون
مقال في مجلة علمية

احمد فرج التومي عبد الرحمن، عمر علي سعيد مفتاح، (09-2021)، نبي وليد: مجلة المنتدى الجامعي بني وليد، 0

2,6Diamin pyridine complexes with sodium salts of some amino acids : synthesis and chracterization
Journal Article

0

Afaf Mohamed Ali Almagtuf, Aisha Basher Ali Elmagtof, Omar Ali Saied Miftah, (10-2018), المعهد العالي للعلوم والتقنية الأصابعة: مجلة العلوم التقنية, 2 (2018), 1-17

التلوث بالمعادن الثقيلة : تقدير محتوى اللحوم والأسماك والبيض من عنصري الرصاص والكادميوم
مقال في مجلة علمية

0

عمر علي سعيد مفتاح، عفاف محمد علي المقطوف، أحمد فرج التومي، (07-2018)، Ajdabiya -libya: ICESD، 0 114-118

التلوث بالمعادن الثقيلة وتقدير محتوى اللحوم والاسماك من عنصري الكادميوم والرصاص
مقال في مؤتمر علمي

احمد فرج التومي عبد الرحمن، عمر علي سعيد مفتاح، (06-2018)، جامعة اجدابيا: المؤتمر العلمي الخامس للبيئة والتنمية المستدامة،

Characterization of Household Solid Waste and Management in Tripoli City—Libya
Journal Article

Waste stream characteristics must be understood to tackle waste management problem in Tripoli

city, Libya. It is recognized that information on both quantity and composition of generation waste

is important for the effective planning of household waste handling infrastructure. So, this study is

aimed to evaluating the generation, composition and density of household solid waste in Tripoli

city, Libya. The study is carried out according to the Annex 2.1 of: WHO 1996. It was conducted

during one week in summer, autumn and winter 2011/2012. The daily household solid waste

generation assessment has been carried out for 150 Libyan families where 947 people in three

main parts of Tripoli city have been chosen randomly. A questionnaire was prepared according to

Buenrostro et al. 2001 and Raje et al. 2001 using door-to-door surveying. The result showed that

the average of total generation quantity, daily generation rate, total volume and density were

1415 kg, 0.64 kg/person/day, 19.3 m3 and 74.4 kg/m3 respectively in Tripoli city. Household solid

waste contains 36.3% organic matter and 32.5% recyclable materials (glass, paper, plastic, met-

als). The total generation quantity, daily generation rate, total volume and density were in Tripoli

city agreed with those for African and Arabic countries. But the problem is that Tripoli suffers

from insufficient municipal solid waste management and lack of sanitary landfills

Omar Ali Saied Miftah, Walid A. S. Moftah1, Dragan Marković1, Omar A. S. Moftah2, Layth Nesseef2, (06-2016), https://www.researchgate.net/deref/http%3A%2F%2Fwww.scirp.org?_tp=eyJjb250ZXh0Ijp7ImZpcnN0UGFnZSI6InB1YmxpY2F0aW9uIiwicGFnZSI6InB1YmxpY2F0aW9uIn19: Open Journal of Ecology, 1 (6), 435-442

Lipase production by Yarrowia lipolytica using olive oil processing wastes as substrates
Journal Article

In this study, the solid and liquid wastes from the olive oil processing industry were evaluated as substrates for Yarrowia lipolytica growth with the aim of lipase production. Olive mill wastewater and olive oil cake seemed to provide the necessary nutrients and physical support for yeast growth and enzyme production. The highest lipolytic activity of 850 IU dm(3) was achieved after 4 days of submerged cultivation in supplemented olive mill wastewater. In addition, olive oil cake appeared to be a convenient substrate for lipase production under a solid-state fermentation mode. Lipase production was further improved by media supplementation and/or change in the physical settings of the experiment. However, the most significant improvement of lipase production under solid-state fermentation was achieved by an alkaline treatment of the substrate (more than 10-fold), when the amount of produced lipase reached up to approximate to 40 IU g(-1) of substrate.

Omar Ali Saied Miftah, OMAR A. S. MOFTAH1, SANJA Ž. GRBAVČIĆ2, WALID A. S. MOFTAH3, NEVENA D. LUKOVIĆ1, OLIVERA L. PRODANOVIĆ4#, SONJA M. JAKOVETIĆ1# and ZORICA D. KNEŽEVIĆ-JUGOVIĆ1*, (01-2013), صربيا: Journal of the Serbian Chemical Society,, 78 (6), 781-794

Adding value to the oil cake as a waste from oil processing industry: Production of lipase and Protease by Candida utilis in solid state fermentation
Journal Article

Olive oil cake is a by-product from the olive oil processing industry and can be used for the lipase and protease production by Candida utilis in solid state fermentation. Different carbon and nitrogen sources were evaluated, and the results showed that the supplementation of the substrate with maltose and starch as carbon sources and yeast extract as a nitrogen source significantly increased the lipase production. The best results were obtained with maltose, whereas rather low lipase and protease activities were found with glucose and oleic acid. Response surface methodology and a five-level-three-factor central composite rotatable design were used to evaluate the effects of the initial moisture content, inoculum size and fermentation time on both lipase and protease activity levels. A lipase activity value of ≈25 U g(-1) and a protease activity value of 110 U g(-1) were obtained under the optimized fermentation conditions. An alkaline treatment of the substrate appeared to be efficient, leading to increases of 39% and 133% in the lipase and protease production, respectively. The results showed that the olive cake could be a good source for enzyme production by solid state fermentation.

Omar Ali Saied Miftah, (01-2012), jApplied Biochemistry and Biotechnology: ELSEVIER, 166 (2), 348-364

© All rights reserved to University of Gharyan