تقدير تركيز عنصر الرصاص والكادميوم في بعض الأغذية المعلبة في مدينة الأصابعة
مقال في مجلة علميةفي السنوات الأخيرة زاد الإهتمام بدارسة تلوث الأغذية بالعناصر الثقيلة لأنها تسبب العديد من الأمراض مثل الأمراض الرئوية والنفسية والإضطرابات الهرمونية والأمراض التناسلية في هذه الدراسة تم تقدير (الرصاص و الكادميوم ) في 10 أنواع من المعلبات (حمص ، بازلاء ، فاصولياء بيضاء ، فول ، فطر ، ذرة ، معجون طماطم ، مخلل مشكل ،فواكه مشكله و كاتشب ) الشائعة في الأسواق المحلية بمدينة الأصابعة بإستخدام مطيافية الإمتصاص الذري (AAS) وجد أن تركيز الكادميوم (0.001 >,0.08 ppm ) وهي ضمن الحدود المسموح بها من منظمة الصحة العالمية بينما كان تركيز الرصاص أعلى من الحدود المسموح بها في أغلب العينات المدروسة كالفطر (1.78, 2.21 ppm) والبازلاء (1.49ppm) وأيضا الحمص والفول ومعجون الطماطم مابين (0.15 , 0.63 ppm) .
الكلمات المفتاحية: أغذية معلبة ، رصاص ، كادميوم ، تركيز وتلوث .
عفاف محمد علي المقطوف، عائشة بشير علي المقطوف، أسماء محمد المنتصر علي، (01-2025)، African Journal of Advanced Pure and Applied Sciences (AJAPAS): African Journal of Advanced Pure and Applied Sciences (AJAPAS)، 4 (4)، 30-35
Substitution Reaction of palladium(II) complexes with some amino acids
Journal Article0
Aisha Basher Ali Elmagtof, Afaf Mohamed Ali Almagtuf, (11-2024), AAJSR تركيا: Afro_Asaian Journal of Scienti, 0 1-15
Preparation sodium salts of phenylalanine, glycine and alanine complexes by using K2PtCl6, Cu(NO3)2.3H2O, HgCl2 and ZnCl2
Master Thesis: Abstract
applications of complexes are very important in different sectors like the pharmaceutical industrial. So, this study aimed to preparation sodium salts of amino acids complexes by using K2PtCl6, Cu (NO3)2.3H2O, HgCl2 and ZnCl2 as a ligand reaction with the sodium salts of the following amino acids: glycine (glyH), L-alanine (alaH), L-phenylalanine (pheH). The following complexes were isolated: Na [Pt(gly)Cl4] .0.5C2H5OH, [Cu(ala)2].0.5C2H5OH, [Pt(ala)3Cl].C2H5OH.4H2O, [Pt(phe)2Cl2].0.5C2H5OH.1.5H2O, [Hg(phe)2].9H2O, [Zn(phe)2].C2H5OH. The isolated complexes have been characterized by their elemental analysis’s solubility, conductivity measurements, IR, electronic absorption and C13 NMR spectra.
Keywords: Metal complexes, Amino acids, Characterization.
الملخص:
تطبيقات المعقدات مهمة جد ا في مجاالت مختلفة مثل الصناعات الدوائية، عليه است هدفت هذه الدراسة تح ضير معقدات أمالح الصوديوم أمالح مع الليكاندات كتفاعالت K2PtCl6, Cu (NO3)2.3H2O, HgCl2 and ZnCl2 معقدات بواسطة الصوديوم لألحماض األميني ة التالية: الجاليسي ين (glyH(، L- أالنين (alaH(، L- فينيل أالنين )pheH). وت م الحصول على ست معقدات مختلفة: Na [Pt(gly)Cl4] .0.5C2H5OH, [Cu(ala)2].0.5C2H5OH, [Pt(ala)3Cl].C2H5OH.4H2O, [Pt(phe)2Cl2].0.5C2H5OH.1.5H2O, [Hg(phe)2].9H2O, [Zn(phe)2].C2H5OH تم تشخيص هذه المركبات عن طريق تحليل العناصر المكونة لها وايجاد نسبتها باإلضافة إلى استعمال الطرق الفيزيائ ية األتية: درجة االنصهار، الذائ ب ية، التوصيل الكهربائي لمحاليلها، واألطي اف تحت الحمراء والمرئية وفوق البنفسجية إلى الرنين المغناطيسي.
الكلمات المفتاحية: المعقدات، األحماض األمينية، التشخيص.
Afaf Mohamed Ali Almagtuf, Aisha Basher Ali Elmagtof, Omar Ali Saied Miftah, (10-2024), African Journal of Advanced Pure and Applied Sciences (AJAPAS): African Journal of Advanced Pure and Applied Sciences (AJAPAS),
Synthesis and characterization of complexes with some amino acids
Master Thesis:Abstract
This project includes and in deification the complexes of amino acid L-serine (serH) L-cysteine (cysH) , and L-threonin (thrH2) with some ions of trace elements such as K2ptCl6 ,
Cu(NO3)2.3H2O , ZnCl2 and HgCl2 were studied by Infrared-spectra ‘NMR from this identification studies can give the structure formed for the complexes with were prepare with amino acids :
Na[pt(ser)Cl4] .0.5C2H5OH ,[Hg(ser)2] .9H2O , [Cu(ser)2] , Na[pt(cys)2Cl3].0.5C2H5OH.3H2O and
Keywords: metal complexes – Amino acids – Characterization .
الملخص: تم في هذا البحث تحضير وتشخيص بعض المعقدات من تفاعل بعض من ايونات العناصر هي : Z(II) , Cu(II) , Pt(IV) , Hg(II) مع الأحماض الأمينية مثل السستايين و السيرين و الثرونين و التي شخصت بعدة طرق منها طيف الأشعة تحت الحمراء والمرئية وفوق البنفسجية بالأضافة الى استعمال الطرق الفيزيائية الأتية : درجة الأنصهار والذائيبية والتوصيل الكهربائي لمحاليلها .
الكلمات المفتاحية : الأحماض الأمينية – المعقدات – التشخيص
Afaf Mohamed Ali Almagtuf, Aisha Basher Ali Elmagtof, (10-2024), Afaq: مجلةآفاق المعرفة,
الازدواج اللّغوي وأثره على الفصحى وانعكاسه على التعليم
مقال في مجلة علميةلطفي فرج عطيه المغيربي، (09-2024)، طرابلس ليبيا- الجمعية الليبيه للعلوم التربويه والإنسانية: مجلة القرطاس للعلوم الانسانية والتطبيقية، 25 (3)، 214-229
دلالات الواو المفردة في آيات من سورة البقرة
مقال في مجلة علميةلطفي فرج عطيه المغيربي، (12-2023)، طرابلس ليبيا- الجمعية الليبيه للعلوم التربويه والإنسانية: مجلة الأصالة مجلة محكمة علمية، 8 (1)، 239-265
The Use of Activated Carbon Prepared from Libyan Olive-Waste Cake for Dye Removal from Water.
Journal ArticleLibya is one of the largest countries in the olive oil production leading to generate massive amounts of olive-waste cakes during the manufacture process every year. Therefore, this experimental study aims to investigate the potential of olive-waste cake as a low-cost natural source for preparation activated carbon (AC). The solid olive oil mill residue was carbonized at 200 0C and chemically activated using two methods including Model I (25% Zncl2) and Model II (25% Zncl2 + 25% H2SO2) . To investigate the efficiency of prepared AC, decolourization of methylene blue founded in an aqueous solution was conducted. The effectiveness of this process was studied via key parameters effects such as contact time, pH, and AC dose. The achieved results showed that the decolourization using Model II was more than of Model I. The optimum values of pH, contact time, and AC dose were 5, 120 min, and 2.5 g/L respectively. At these conditions the maximum methylene blue removal was 75%. The results indicate that olive-waste cake has a potential in future water treatment applications due to its high adsorption capacity.
Omar Ali Saied Miftah, (12-2022), غريان: مجلة الجامعة بجامعة غريان, 24 (12), 295-305
تقدير تركيز فيتامين C في بعض عصائر الفاكهة الطازجة والمعلبة و تحديد نسبة اسهامها في سد الاحتياج اليومي من الفيتامين
مقال في مؤتمر علميالملخص: اجريت هذه الدراسة خلال الفترة من مارس الى يونيو 2020 واستهدفت تقدير محتوى بعض عصائر الفاكهة الطازجة والمعلبة من فيتامين C التي تم شرائها من السوق المحلي بمنطقة الاصابعة كذلك تم تسليط الضوء على الوظائف الفسيولوجية والاهمية الحيوية لفيتامين C. وقد أظهرت نتائج الدراسة التي اعتمدت على المعايرة مع محلول اليود أن محتوى بعض العصائر الطازجة من فيتامين C والتي تباع في السوق المحلي بمنطقة الاصابعة تراوح من73 .8 الي 32.4 مليجرام / 100مل ; اما العصائر المعلبة فتراوح من 8.17الي19.2 مليجرام / 100مل بالنسبة لمنتجات شركة جودي, في حين تراوح ما بين 8.7الى 21.1 مليجرام / 100مل لمنتجات شركة المروج و بلغ لمنتجات شركات اخرى ما بين 9الى 24 مليجرام / 100مل. تسهم العصائر المعلبة في توفير االحتياج اليومي من فيتامين C للتلاميذ في رياض االاطفال ومدارس التعليم االاساسي ومدارس التعليم الثانوي بنسب تراوحت من %20 الى %80 اما العصائر الطازجة فقد تراوح ً اسهامها في االاحتياج اليومي من فيتامين C للمتناولين لها مابين %20 - %63 بحسب WHO/FAO . عموما ً تناول وجبات غذائية تحتوي على حصص كافية من الخضروات و الفواكه او عصائرها يوميا تؤدي الي العديد من المتطلبات الغذائية المختلفة بالاضافة لفيتامين C.
عمر علي سعيد مفتاح، حنان جمعة علي العجمي، (11-2022)، جامعة مصراته: عدد خاص بالمؤتمر السنوي السادس حول نظريات و تطبيقات العلوم الاساسية و الحيوية .4 سبتمبر 2022، 84-89
Study of Physical and Chemical Properties for Natural Groundwater with Their Contamination in Asbi'ah-Libya.
Journal Articleم إجراء هذه الدراسة للتحقق من الجودة الفيزيائية والكيميائية للمياه الجوفية ودرجة تلوثها في منطقة الأصابعة الليبية.
تمت مقارنة النتائج المتحصل عليها مع معايير الجودة العالمية لمياه الشرب.
جمعت العينات من خمسة آبار مياه جوفية بمنطقة الأصابعة.
تم فحص العديد من المعايير بما في ذلك اللون، الطعم، الرائحة، الأس الهيدروجيني، المواد الصلبة الذائبة الكلية (TDS)، صلابة الكالسيوم والمغنيسيوم، الصلابة الكلية، الحديد، الفلورايد، الأمونيا، الفوسفات والكلوريد.
أظهرت النتائج أن المياه الجوفية في منطقة الدراسة كانت ضمن الحدود المسموح بها من منظمة الصحة العالمية.
على سبيل المثال، كانت القيم القصوى ل Fe، PO4، F، NH3، Cl هي (0.92، 0.16، 1.2، 0.05) مجم / لتر على التوالي.
من جهة أخرى، كان لبعض العينات تركيزات عالية قليلا بالنسبة TDS (590 ملجم / لتر (والعسر الكلي (702 ملجم/لتر).
تشترك معظم آبار المياه في التركيز العالي للعسر الكلي والذي قد يكون بسبب التكوينات الجيولوجية للأرض في منطقة الدراسة.
هذه التراكيز العالية تجعل طعم الماء غير مقبول وغير مستساغ وبالتالي قد لا يمكن استخدام هذه المياه كمياه للشرب.
Omar Ali Saied Miftah, (07-2022), International Science and Technology Journal: المجلة الدولية للعلوم والتقنية, 30 (1), 1-11
Lipase and Protease Production in Submerged and Solid State Fermentation by Candida rugosa using Olive Mills Wastes.
Conference paperTo study the ability of using olive oil industry wastes by yeast strain Candida. rugosa to grow in solid state fermentation for lipase and protease production. Lipase production in submerged fermentation of olive mill waste water. The enzymes production was ranged from 4.2 to 9.8 IU/g of lipase on the second day of fermentation period and from 21 to 64.5 IU/g of protease on the third day of fermentation period. The supplementation of the olive oil cake with yeast extract as a nitrogen source significantly increased the lipase (157%) and protease (49 %) production. The chemical composition of olive oil cake estimated before and after fermentation process, results shown that the nutritional value was improved to be use as animal feed. Submerged fermentation of olive mill waste water shown that the yeast C. rugosa could growth on undiluted sample, and to produce up to 220.1 U/ dm-3 of lipase in 1st day, lipase production was found to be promoted by the addition of tween 80. The highest lipolytic activity of 1667.5 IU dm-3 was achieved after 6 days of submerged cultivation in supplemented olive mill wastewater. The results indicated that olive mill waste water and olive oil cake seemed to provide necessary nutrients and physical support for the yeast to grow and produce enzymes. The fermentation of olive mills wastes could be a good technique to save our environment and produce a valuable thing by using harmful wastes.
Omar Ali Saied Miftah, (12-2021), بنغازي: جامعة بنغازي, 53-58